Kişisel Veri Koruma Politikası

1. AMAÇ

Dubium Bilişim Danışmanlık ve Tic.Ltd. Şti. (TEYİT) olarak; yürüttüğümüz Factory programı kapsamında da, üyelerimiz, ziyaretçilerimiz ve diğer ilgili gerçek kişilerin kişisel verilerinin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) başta olmak üzere ilgili mevzuata uygun olarak işlenmesi ve verisi işlenen ilgili kişilerin haklarının korunmasını sağlamak istiyoruz.

Bunun için bir Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası (“Politika”) oluşturduk. Bu politikamız ile, kişisel verilerini işlediğimiz tüm gerçek kişilerin korunmasını, bu gerçek kişilerin yasalar tarafından tanınan haklarını kolaylıkla kullanabilmesini, özel hayatın gizliliğinin korunmasını, haberleşmenin gizliliğinin korunması ve şeffaflığı sağlamayı hedefliyoruz. Bu politika ile, kişisel verileri işlerken ve kişisel verilerin sahiplerinin taleplerini karşılarken izlediğimiz yöntemleri açıklıyoruz.

2. KAPSAM

TEYİT tarafından Factory projesi çerçevesinde işlenen tüm kişisel veriler bu Politika'nın kapsamındadır.

3. HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜKLER

KVKK uyarınca veri sorumlusu olarak kişisel verilerin korunması ve işlenmesi kapsamında

3.1. Aydınlatma yükümlülüğümüz bulunmaktadır. Veri sorumlusu olarak kişisel verileri toplarken; verileri nasıl toplayacağımız, kişisel verilerinizin hangi amaçla işleneceğimiz, kimliğimiz, işlenen kişisel verileri, verileri toplama yöntemimiz ve hukuki sebebi, kanundan doğan haklar, hususlarında İlgili Kişi'yi aydınlatma yükümlülüğümüz bulunmaktadır.

Şirket olarak kamuoyuna açık olan işbu Politika'mızın açık, anlaşılır, kolay erişebilir olmasına özen göstermekteyiz.

3.2. Veri güvenliğini sağlama yükümlülüğümüz

Veri sorumlusu olarak uhdemizde bulunan kişisel verilerin güvenliğini sağlamak için mevzuatta öngörülen tedbirleri almaktayız. Aldığımız tedbirler, işbu politikanın 7.2 maddesinde sayılmaktadır.

4. KİŞİSEL VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI

4.1. Kişisel veriler

Kişisel veriler; “kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi”yi ifade eder.

Tanımı gereği kişisel veriler sadece gerçek kişilere (insanlara) dair veriler olduğundan, tüzel kişiler bu politika kapsamında değerlendirilmez.

4.2. Özel nitelikli kişisel veriler

Kişilerin, ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları ile kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf yada sendika üyelikleri, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti, ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel verilerdir.

5. KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ

5.1. Kişisel verileri işleme ilkelerimiz

Kişisel verileri aşağıda yer alan ilkeler uyarınca işlemekteyiz.

5.1.1. Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun işleme

5.1.2. Kişisel verilerin doğru ve gerektiğinde güncel olmasını sağlama

5.1.3. Belirli, açık ve meşru amaçlarla işleme

5.1.4. Kişisel verilerin işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olması

5.1.5. Kanuni düzenlemeler tarafından öngörülen ve ticari meşru menfaatlerimiz süresince kişisel verilerin saklanması

5.2. Kişisel verileri işleme amaçlarımız

TEYİT, Factory web sitesi üzerinden toplamış olduğu kişisel verileri;

  • Faaliyetlerimizi yürütmek,
  • Sözleşme kapsamında ve hizmet standartları çerçevesinde destek hizmeti sağlamak,
  • Üyelerimizin/ziyaretçilerimizin tercih ve ihtiyaçlarını tespit etmek ve verdiğimiz hizmetleri bu kapsamda şekillendirmek, güncellemek,
  • Yasal düzenlemelerin gerektirdiği veya zorunlu kıldığı şekilde, hukuki yükümlülüklerimizi yerine getirilmesini sağlamak,
  • Pazar araştırmaları ve istatistiksel çalışmalar yapabilmek,
  • Yasal raporlama yapmak,
  • Kurumsal iletişimi sağlamak,
  • Elektronik posta ile bülten göndermek ya da bildirimlerde bulunmak

amacıyla işlemektedir.

5.3. Çerezler üzerinden toplanan kişisel verilerin işlenmesi

Çerezleri, internet sayfalarımız veya mobil uygulamalarımızın işleyiş biçimini ve kullanımını geliştirmeye yönelik olarak kullanmaktayız.

Factory web sitesinde yer alan çerezler üzerinden kişisel verilerinizi bu politikaya uygun olarak toplayabilir, topladığımız verileri işleyebilir, aktarabilir ve saklayabiliriz.

Daha detaylı bilgi için lütfen Çerez Politikamızı inceleyin.

5.4. Kişisel verilerin işlenmesinde açık rızanın aranmadığı istisnai haller

Aşağıda sayılan ve kanundan doğan istisnai hallerde açık rıza alınmadan kişisel verileri işleyebiliriz:

  • Kanunlarda açıkça öngörülmesi;
  • Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması;
  • Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması;
  • Temel hak ve özgürlüklere zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusu olarak meşru menfaatlerimiz için verilerinizi işlememizin zorunlu olması.

6. KİŞİSEL VERİLERİN AKTARILMASI

6.1. Kişisel verilerin yurt içine aktarımı

Kişisel verilerin aktarılması konusunda KVKK'da öngörülen ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından alınan karar ve düzenlemelere uygun bir şekilde hareket etmekteyiz.

Kişisel veriler İlgili Kişi'nin açık rızası olmadan başka gerçek kişilere veya tüzel kişilere tarafımızdan aktarılmaz.

KVKK ve sair mevzuatın öngördüğü istisnai hallerde İlgili Kişi'nin açık rızası olmadan da veriler mevzuatta öngörülen şekilde ve sınırlarla bağlı olarak yetkili kılınan idari veya adli kurum veya kuruluşa aktarılabilir.

6.2. Kişisel verilerin yurt dışına aktarımı

Kişisel verileri kural olarak İlgili Kişi'nin açık rızası olmadan yurt dışına aktarılmaz. Ancak istisnai hallerinin birinin var olduğu durumlarda yurt dışında bulunan üçüncü kişilerin ancak:

  • KVK Kurulu'nun ilan ettiği yeterli korumanın olduğu ülkelerde bulunması;
  • Yeterli korumanın olmadığı ülkelerde yer alması halinde Türkiye'de ve söz konusu yabancı ülkedeki veri sorumlularının yeterli bir korumayı yazılı olarak taahhüt etmeleri ve KVK Kurulu'nun iznin bulunması;

hallerinde açık rıza olmadan kişisel veriler yurt dışında aktarılabilir.

6.3. Kişisel verilerin aktarıldığı kurum ve kuruluşlar

Kişisel veriler;

  • Tedarikçilerimize,
  • İş ortaklarımız ve iş bağlantılarımıza,
  • Hukuken yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına,
  • Hukuken yetkili özel hukuk kişilerine,
  • Topluluk şirketlerine,
  • Hissedarlarımıza,

yukarıda açıklanan ilke ve kurallara göre aktarılabilir.

6.4. Kişisel verilerin hukuka uygun olarak aktarılmasına ilişkin aldığımız tedbirler

6.4.1. Teknik tedbirler

Kişisel verileri korumak için sayılanlarla sınırlı olmamak üzere;

  • Kişisel verilerin mevzuata uygun olarak işlenmesi ve saklanması için şirket içi teknik organizasyonu yapmakta,
  • Kişisel verilerinizin saklanacağı veri tabanlarının güvenliğini sağlamak için teknik altyapıyı oluşturmakta,
  • Oluşturulan teknik alt yapının süreçlerini takip etmekte ve denetimlerini yapmakta,
  • Aldığımız teknik tedbirlerin ve denetim süreçlerinin raporlanmasına ilişkin prosedürleri belirlemekte,
  • Teknik tedbirleri periyodik olarak güncellemekte ve yenilemekte,
  • Riskli durumlar yeniden incelenerek gerekli teknolojik çözümler üretilmekte,
  • Virüs koruma sistemleri, güvenlik duvarı ve benzeri yazılımsal veya donanımsal güvenlik ürünleri kullanmakta ve teknolojik gelişmelere uygun güvenlik sistemleri kurmaktayız,
  • Teknik konularda uzman çalışanlar istihdam etmekteyiz.

6.4.2. İdari tedbirler

Kişisel verilerinizi korumak için sayılanlarla sınırlı olmamak üzere;

  • Şirketimiz içerisindeki şirket ve iştirak çalışanları da dahil olmak üzere kişisel verilere erişim politika ve prosedürleri oluşturmakta,
  • Çalışanlarımızı kişisel verilerin hukuka uygun bir şekilde korunması ve işlenmesine ilişkin bilgilendirmekte ve eğitmekte,
  • Çalışanlarımız ile yaptığımız sözleşmelerde ve/veya oluşturduğumuz Politikalarda, şirket Çalışanlarımız tarafından kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi durumlarında alınacak tedbirleri kayıt altına almaktayız.

7. KİŞİSEL VERİLERİN SAKLANMASI

7.1. Kişisel verilerin ilgili mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar saklanması

Kişisel verileri mevzuatta öngörülen saklama süreleri saklı kalmak kaydıyla, kişisel verilerin işleme amacının gerektirdiği süre boyunca saklamaktayız.

Kişisel verileri birden fazla amaç ile işlediğimiz hallerde, verinin işleme amaçlarının ortadan kalkması veya İlgili Kişi'nin talebi üzerine verilerin silinmesine mevzuatta bir engel olmaması durumunda veriler silinir, yok edilir veya anonimleştirilerek saklanır. Yok etme, silme veya anonimleştirme hususlarında mevzuat hükümleri ve Kişisel Verileri Koruma Kurul kararlarına uyulur.

7.2. Kişisel verilerin saklanmasına ilişkin aldığımız tedbirler

7.2.1. Teknik tedbirler

  • Kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi ve anonimleştirilmesi için teknik alt yapılar ve bunlara ilişkin denetim mekanizmaları oluşturmakta,
  • Kişisel verilerin güvenli şekilde saklanması için gerekli tedbirleri almakta,
  • Teknik uzmanlığı olan çalışanlar istihdam etmekte,
  • Kişisel verilerin saklama alanlarına ilişkin teknolojik gelişmeler uyarınca güvenlik sistemleri kurmaktayız.

7.2.2. İdari tedbirler

  • Kişisel verilerin saklanması ile ilgili teknik ve idari riskler hakkında çalışanlarımızı bilgilendirerek farkındalık yaratmakta,
  • Kişisel verilerin saklanması için üçüncü kişilerle işbirliği yapılması durumunda kişisel verilerin aktarıldığı şirketler ile yapılan sözleşmelere; kişisel verilerin aktarıldığı kişilerin, aktarılan kişisel verilerin korunması ve güvenli saklanması amacıyla gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasına ilişkin hükümlere yer vermekteyiz.

8. KİŞİSEL VERİLERİN GÜVENLİĞİ

8.2. Kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesini önlemek için aldığımız tedbirler

  • Şirketimiz içerisinde gerekli denetimleri yapmakta ve yaptırmakta,
  • Çalışanlarımızı kişisel verilerin hukuka uygun olarak işlenmesi hakkında eğitmekte ve bilgilendirmekte,
  • Şirketimizin yürüttüğü faaliyetler detaylı olarak tüm iş birimleri özelinde değerlendirilmekte, söz konusu değerlendirme sonucunda ilgili birimlerin gerçekleştirdiği ticari faaliyetler özelinde kişisel verileri işlemekte,
  • Kişisel verilerin işlenmesi amacıyla üçüncü kişilerle işbirliği yapıldığı hallerde kişisel verileri işleyen şirketler ile yapılan sözleşmelerde; kişisel verileri işleyen kişilerin gerekli güvenlik tedbirlerinin almasına ilişkin hükümlere yer vermekte,
  • Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi veya veri sızıntısı olması halinde KVK Kurul'una durumu bildirerek bu hususta mevzuat tarafından öngörülen incelemeleri yapmakta ve tedbirleri almaktayız.

8.2.1. Kişisel verilere hukuka aykırı erişimi engellemek için alınan teknik ve idari tedbirler

Kişisel verilerin hukuka aykırı erişimini engellemek için;

  • Teknik uzmanlığı olan çalışanlar istihdam etmekte,
  • Teknik tedbirleri periyodik olarak güncellemekte ve yenilemekte,
  • Şirketimiz içerisinde erişim yetkilendirme prosedürleri oluşturmakta,
  • Aldığımız teknik tedbirlerin ve denetim süreçlerinin raporlanmasına ilişkin prosedürleri belirlemekte,
  • Şirketimiz içerisinde kullanılmakta olan veri kayıt sistemlerini mevzuata uygun şekilde oluşturmakta ve periyodik olarak denetimlerini yapmakta,
  • Çalışanlarımızı kişisel verilere erişim, yetkilendirme hususlarında eğitmekte ve bilgilendirmekte,
  • Kişisel verilerin işlenmesi, saklanması gibi faaliyetler amacıyla üçüncü kişilerle işbirliği yapıldığı hallerde kişisel verilere erişim sağlayan şirketler ile yapılan sözleşmelerde; kişisel verilere erişim sağlayan kişilerin gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasına ilişkin hükümlere yer vermekte,
  • Kişisel verilere hukuka aykırı erişimi engellemeyi sağlamak üzere teknolojik gelişmeler dahilinde güvenlik sistemleri kurmaktayız.

9. KİŞİSEL VERİ SAHİBİNİN HAKLARI

Aydınlatma yükümlülüğümüz kapsamında Kişisel Veri Sahibi'ni bilgilendirmekte ve bu bilgilendirmeye ilişkin sistem ve alt yapılar kurmaktayız. Kişisel Veri Sahibi'nin kişisel verilerinize ilişkin haklarını kullanması için gerekli olan teknik ve idari düzenlemeleri yapmaktayız.

Kişisel Veri Sahibi kişisel verileri üzerinde;

  • Kişisel verilerin işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Yukarıda bahsedilen düzeltme, silme veya yok etme işlemlerinin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhe bir sonuç ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması halinde zararın giderilmesini talep etme,

haklarına sahiptir.

9.1. Kişisel verilere ilişkin hakların kullanılması

Kişisel Veri Sahibi, Kişisel verileri ile ilgili talebini KVK Kurul'u tarafından ayrı bir yöntem belirlenmesi halinde bu yöntem ile veya [email protected] adresine yazılı olarak gönderebilecektir.

9.2. Başvurunun değerlendirilmesi

9.2.1. Başvurunun cevaplandırılma süresi

Kişisel verilere ilişkin talepler, niteliğine göre en kısa sürede ve her halükarda en geç 30 (otuz) gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırılır. Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından ücrete ilişkin yayınlanacak tarifedeki koşulların oluşması durumunda değerlendirme, tarifedeki ücret mukabili sonuçlandırılır.

Başvuru sırasında veya başvuru değerlendirilirken ek bilgi ve belge talep edilmesi söz konusu olabilecektir.

9.2.2. Başvuruyu reddetme hakkımız

Kişisel veriler ile ilgili başvurular;

  • Başvurunun haklı bir nedene dayanmaması,
  • Başvurunun ilgili mevzuata aykırı bir istem içermesi,
  • Başvuru usulüne uyulmaması,

gibi hallerde reddedilebilir. Bu durumda ret gerekçesi mutlaka açıklanır.

9.3. Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na olan şikayet hakkı

Başvurunun reddedilmesi, verdiğimiz cevabı yetersiz bulunması veya süresinde cevap verilmemesi hallerinde; başvuru sahibinin cevabı öğrendiği tarihten itibaren 30 (otuz) gün ve her halde başvuru tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içerisinde KVK Kurulu'na şikayette bulunma hakkı bulunmaktadır.

10. YÜRÜRLÜK

İşbu Politika Factory internet sitesinde yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmiş kabul edilir.